Прво међународно бијенале литографије покренуто је са циљем да се на једном месту прикажу дела уметника из различитих делова света изведена у техници литографија. Као што нам литографски камен пружа пуну слободу стварања, тако и ова манифестација поштује разноликост савремених поетика, школа, праваца и приступа уметности штампања са литографског камена. Не оптерећена формом и задатим темама, тежи да проникне у суштину стварања и тајне ове чудновате технике. Магија коју је Алојз Зенефелдер преточио у графичку технику пре 222 године траје а наш циљ је да на сваке 2 дајемо додатни импулс. Уметници који стварају у техници литографија спроводе своје замисли кроз њен изворни облик као и кроз иновације, интервенције и експерименате. На овој изложби су нам преко својих отисака приближили свет литографије.

Желим да се захвалим свима који су допринели да ова изложба буде реализована. На крају, али никако на последњем месту дугујем захвалност свим уметницима који су се одазвали на конкурс и омогућили нам да видимо савремене токове и тенденције у области литографије.

Као аутор ове манифестације учинићу све да организационо, технички и на сваки други начин буде боља, а верујем да ће и уметници својим делима и одзивом учинити да се квалитет смотре подигне на још виши ниво.

Прво међународно бијенале литографије је започело свој живот, и нека траје

Директор Првог међународног бијенала литографије др Марко Калезић

No comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.